26 Φεβ 2014

20140226 6 φωτογραφίες από το λόφο φιλοπάππου / παπαρούνες IV


λείπει η μεγαλύτερη, η πρώτη που άνοιξε

καινούργια ξύλα στα παγκάκια
και άλλες εργασίες τις τελευταίες μέρες στο λόφο
έρχονται
καθαρή δευτέρα
και στο βάθος εκλογές

20140226 1 φωτογραφία στα κάτω πατήσια


στο ιατρείο

μικρή στενή πολυκατοικία του πενήντα.  η γιατρός βγήκε φουριόζα, "ποιός έχει σειρά;", πέρασε ο άνθρωπος που ήταν πριν από μένα. για δυο τρία λεπτά έμεινα μόνος. το σαλόνι των δυο δωματίων καθαρό, ψυχρό, παλιό, είχε τα απαραίτητα, καναπέδες, καρέκλες, πίνακες, παλιά φωτιστικά, κουρτίνες, χαλιά. τίποτα δεν κρατούσε το βλέμμα ούτε για θετική ούτε για αρνητική εντύπωση.
μπήκε ένα ζευγάρι γύρω στα σαράντα(;) κάθησαν στον άλλο καναπέ του δωματίου, πολύ κοντά μου. κοίταξαν γρήγορα το χώρο, ο άντρας έπιασε κουβέντα κατευθείαν. "κρύωμα και συ; ένας φίλος δεν είχε τίποτα και είναι στην εντατική, δέκα μέρες σε κώμα. η γιατρός καλή, έχεις ξανάρθει; και μεις πρώτη φορά, μένουμε κοντά. αλλά είναι μεγάλη σε ηλικία; καταλαβαίνεις, αν είναι μεγάλη θα έχει πείρα. τους κρατάει πολύ ώρα;"
ξανακοιτάζουν το χώρο, η γυναίκα κάτι του λέει και γελάει "εντάξει πως ήθελες να είναι; ένα ιατρείο είναι. ψιλοτάβανο, παλιό, αυτά τα σπίτια δε ζεσταίνονται με τίποτα. έμενα σε τέτοιο σπίτι παλιά, είχα καλοριφέρ, ερκοντίσιον και σόμπα."
ήρθε η σειρά μου, μπήκα. βγαίνοντας κατευθύνθηκα προς την έξοδο, σηκώθηκαν, διασταυρώθηκε το βλέμμα μας, αμέσως με κοίταξε με αγωνία και με μια κίνηση του κεφαλιού ζήτησε να μάθει αν ήταν καλή η γιατρός.
του το επιβεβαίωσα.

16 Φεβ 2014

μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας

έκθεση φωτογραφίας, εννιά νέες κάρτποστάλ, προβολή των φωτογραφιών με αφηγητή των ιστοριών τον μενέλαο καραμαγγιώλη

συνάντηση με αφορμή το βιβλίο μου μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας
στο βιβλιοπωλείο φωταγωγός, κολοκοτρώνη 59β, στοά κουρτάκη, αθήνα
τρίτη 18 φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ


δίκαια, θέρμα, σπηλιά απόλλωνα, γυμναστήριο πρωτέα, λούτσα του ρομπόζη, χάνι μπαλτά, καφενείο το πανελλήνιον, ταρσός, πηγάδι, λεοντάκι, μαύρα βόλια, αμάλου, δυο χωριά, κινίδαρος, βρούτση, πετούσης, γραμβούσα, έριστος˙

ένα μακρύ ταξίδι από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, που κράτησε περισσότερο από δέκα χρόνια, χωρίς ευκολίες και ωραιοποιήσεις· «μια προσωπική αφήγηση και μια διαρκής αναζήτηση της δικής μου ενδοχώρας»

58 φωτογραφίες και 61 τόποι, άνθρωποι και μάλλον ασήμαντα γεγονότα συνθέτουν μικρές ιστορίες από το βορρά προς το νότο και επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν νέο χάρτη, χωρίς να αναζητούν καμιά πατρίδα
έτσι κι αλλιώς το ταξίδι συνεχίζεται
20140215 8 φωτογραφίες από το γαλάτσι