30 Απρ 2016

20160429 6 φωτογραφίες μ.παρασκευής«ο χρόνος του χωριού ήταν κυκλικός, δηλαδή δεν υπήρχε· οι ζωές ήταν συντονισμένες με τα τύμπανα των εθίμων, με τις θρησκευτικές-παγανιστικές γιορτές· ελάφραινε ο βίος, χορός στην τραγωδία του ενός οι χωριανοί του».

μικρό απόσπασμα από το βιβλίο μου «το χωριό»
τα χωριά / extra / ο Κάμπος


Eίμαι στη βορειοανατολική πλευρά του Κάμπου· διασχίζω την οδό Σπηλαδίων, συναντώ όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Παλιά αρχοντικά –πύργους– όπως τους αναφέρει ο Πικιώνης –είτε εγκαταλελειμμένα, είτε επισκευασμένα– περιβόλια, καλλιέργειες και νέες κατοικίες. Πολλές από τις νέες κατοικίες, ενιαίοι όγκοι, υπερηψωμένοι, με μεγάλες εισόδους, προσπαθούν να ανταγωνιστούν τις παλιές, αντί να σχηματίσουν μια νέα πρόταση διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Aστόχαστα και άτεχνα θυμίζουν μια εποχή που δεν υπάρχει πια. 

το κείμενο και οι φωτογραφίες, εδώ

25 Απρ 2016

20160423 στο εργαστήριο του αντρέα


τα χωριά / 39 / η ελάτα


Απόγευμα, ο ήλιος φωτίζει τη δυτική πλευρά του χωριού, η ανατολική είναι στη σκιά· μια γυναίκα με τα εγγόνια της ξεχορταριάζει το χωράφι κάτω από το σπίτι, ένας ηλικιωμένος μόλις έχει ταΐσει το σκυλί του, κλείνει την πόρτα της αυλής και κατευθύνεται προς την πλατεία. Και τα τρία καφέ-μπαρ της πλατείας έχουν αρκετό κόσμο για τέτοια ώρα· είναι ακόμα νωρίς, δεν έχει κρύο και όλοι κάθονται έξω. Τριγυρίζω στα μπερδεμένα σοκάκια· ο παλιός οικισμός είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, γιατί σε αντίθεση με τα περισσότερα μαστιχοχώρια στην Ελάτα τα περισσότερα παλιά σπίτια κατοικούνται.

το κείμενο και οι φωτογραφίες, στο aplotaria.gr

20160417 2 φωτογραφίες από τον εμποριό20160417 δεντροφύτευση και φωτογράφιση στο φράγμα κατράρη

18 Απρ 2016

τα χωριά // 38 ο δαφνώνας


Το απόγευμα περπατήσαμε στις δασομένες πλαγιές νότια του χωριού. Mε λίγο προσεκτική παρατήρηση στις χαλασμένες ξερολιθιές, μπορείς να καταλάβεις ότι πριν καλυφθεί η περιοχή από πεύκα ήταν ελαιώνας. Περάσαμε από την Παναγιά Πετρανών και τα Γενοβέζικα ερείπια πάνω από το Βερβεράτο. Την ώρα που ο ήλιος χάθηκε πίσω από την κορυφογραμμή της Κακιάς Σκάλας μπήκαμε στο χωριό. Από μακριά μοιάζει συμπαγής ο οικισμός, αλλά όσο πλησιάζεις βλέπεις ότι καινούργιες, μεγάλες κατοικίες είναι χτισμένες περιμετρικά του παλιού οικισμού· κυρίως προς την πλευρά του Κάμπου αλλά και προς τα βόρεια.

το κείμενο και οι φωτογραφίες, εδώ

15 Απρ 2016

ΕΒΓΕ 2016 σχεδιασμός βιβλίου ΤΟ ΧΩΡΙΟ


την πέμπτη 14 απριλίου απονεμήθηκαν τα βραβεία γραφιστικής και εικονογράφησης, ΕΒΓΕ, για την παραγωγή του 2015. στο σχεδιασμό βιβλίου το ΕΒΓΕ κέρδισε ο γιάννης καρλόπουλος με το βιβλίο μας ΤΟ ΧΩΡΙΟ


20160414 8 φωτογραφίες χωρίς λόγο

9 Απρ 2016

20160405 άσκηση θάρρους
τα χωριά / 37 / η βολισσός


Φτάνω στο κάστρο, νοτιάς και η ατμόσφαιρα είναι θολή, φορτωμένη με σκόνη από την έρημο, αυτό δημιουργεί μια παράξενα όμορφη αίσθηση. Περπατώ περιμετρικά του τείχους, ανάμεσα σε θάμνους κι αγριολούλουδα· ελάχιστοι ήχοι έρχονται από κάτω, ο ελαφρύς κυματισμός της σημαίας σπάει που και που την ησυχία. Κοιτάζω τριγύρω, ο κάμπος, μικροί λόφοι, η θάλασσα, η κορυφογραμμή του Πελιναίου, η Αμανή. Ανάβουν τα φώτα της δεη, σαν τα κεριά σε μικρά εικονοστάσια, τρεμοσβήνουν στα γειτονικά χωριά. Τα βουνά χαρακωμένα από τους δρόμους. Άραγε τι θα έβλεπε κάποιος από το ίδιο σημείο πριν εξήντα-εβδομήντα χρόνια που ακόμα τα χωριά ήταν γεμάτα, η γη καλλιεργημένη και οι δρόμοι ελάχιστοι;

το κείμενο και οι φωτογραφίες, εδώ

201600403 8 φωτογραφίες από τον κάμπο της βολισσού20160403 5 φωτογραφίες από τα λημνιά βολισσού
4 Απρ 2016

τα χωριά / το βερβεράτο


Λίγα σπίτια έχουν μείνει πέτρινα, μόλις που καταλαβαίνεις τη δομή του αρχικού οικισμού. Στο κέντρο το καφενείο-ταβέρνα· μέσα μια παρέα άντρες παίζουν χαρτιά κόβοντας και ράβοντας με τη γλώσσα· τη γλώσσα του καφενείου. Ο ιδιοκτήτης μου δείχνει το μαγαζί, ανοίγει το απόγευμα, το βράδυ σερβίρει και φαγητό· στους τοίχους η ιστορία του οικισμού, στέκεται σε μια αφιέρωση που του έστειλαν από την Ιταλία και σε μια φωτογραφία του πενήντα και σε μια εξαιρετική τοιχογραφία που αναπαριστά χάρτη της Χίου του 16ου αιώνα. 

το κείμενο και οι φωτογραφίες, εδώ

20160330 ήρθανε τα χελιδόνια