27 Ιουν 2016

20160627 | ημερολόγιο καταστήματος | μπύρα χίου

ένα ψυγείο γεμάτο με μπύρα χίου
στην καλύτερη τιμή 20160626 | ημερολόγιο καταστήματος | ανοίξαμε και σας περιμένουμε


έχουμε κοκακόλες, μπύρες, γάλατα, γιαούρτια, απορρυπαντικά· έχουμε κινέζικα κεραμικά μαχαίρια, αιώρες, ελιές καλαμών, χιώτικα ούζα και τυριά, και πάρα πολλά άλλα.
επίσης έχουμε καφέ, ζάχαρη, κακάο και άλλα προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου. 
έχουμε και λίγα αλλά εκλεκτά βιβλία από το ροδακιό, το κόκκινο και άλλες εξαιρετικές εκδόσεις. 

είμαστε παντοπωλείο στην κώμη της χίου

δεν είναι μόνο παντοπωλείο είναι και πρότζεκτ
θα δημοσιεύω το ημερολόγιο καταστήματος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

 ανοίξαμε και σας περιμένουμε
20 Ιουν 2016

τα χωριά / από το 1 ως το 45


Τον Σεπτέμβρη ξεκίνησα να φωτογραφίζω και να δημοσιεύω κάθε Σάββατο στην «Απλωταριά», σε τούτη τη στήλη, φωτογραφίες και μικρά κείμενα για τα χωριά της Χίου. Από τη μια σαν άσκηση, κατά πόσο μπορώ να το τηρήσω και από την άλλη σαν επιθυμία, να ασχοληθώ με όλα τα χωριά. Παρουσιάζεται σαν εργασία σε εξέλιξη, δηλαδή πριν αποκτήσει την τελική της μορφή, οπότε περιέχει άνισα αποτελέσματα, ανάλογα τη μέρα, τη διάθεση, τον καιρό, την τύχη…
Αφού τελειώσει το πρώτο μέρος της παρουσίασης όλων των χωριών (συν τρία μέρη που δεν είναι χωριά: Κάμπος, Κώμη, Αγιάσματα) θα το κοιτάξω από την αρχή, πιθανόν να ξαναπάω στα περισσότερα χωριά, κι αν όλα πάνε καλά αυτό το υλικό θα γίνει ένα βιβλίο, ένας «άτλαντας» του νησιού· μια διαφορετική τοπογραφία, με θραύσματα εικόνων και αποσπάσματα αφηγήσεων. Όλα αυτά δεν έχουν σκοπό να «αναδείξουν τη Χίο σαν τουριστικό προϊόν» αλλά περισσότερο να καταδείξουν την πραγματικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις. 
Έτσι κι αλλιώς αυτό που υπάρχει είναι εκεί έξω…
Ευχαριστώ όσες και όσους ακολούθησαν αυτά τα μικρά ταξίδια. Σταματάω για λίγο καιρό και τον Σεπτέμβρη θα συνεχίσουμε με το 46.
γύρω γύρω θάλασσα

οι φωτογραφίες και το κείμενο στο aplotaria.gr

15 Ιουν 2016

τα χωριά / 45 / τα καρδάμυλα


Έφτασα στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια· δεν μπορούσα να καταλάβω πώς είναι οριοθετημένο το χωριό, μια κυρία που γέμιζε μπετόνια με νερό μου είπε πώς να ανέβω στα Σπήλια –στο παλιό χωριό. Διέσχισα τα στενά και ξαναρωτώντας έφτασα πάνω· ανάμεσα στα ερείπια τούφες τούφες ρίγανη, ανθισμένη αυτή την εποχή. Κάποιες από τις παλιές κατοικίες έχουν γίνει ξενώνες. Από κάτω είναι απλωμένο το χωριό προς όλες τις κατευθύνσεις και τις γύρω πλαγιές. Αν δεν ξέρεις την περιοχή δύσκολα καταλαβαίνεις την τοπογραφία· διάσπαρτοι οικισμοί, κόλποι και εσοχές της θάλασσας, απότομες κορφές.

το κείμενο και οι φωτογραφίες, στο aplotaria.gr

4 Ιουν 2016

τα χωριά / 44 / παρπαριά


«Μετά από δω, η Παρπαριά είναι το μεγαλύτερο χωριό· έχει μαγαζιά και φούρνο» μου είπαν στη Βολισσό. Πράγματι το χωριό, τόσο σε μέγεθος όσο και σε κίνηση είναι πολύ μεγαλύτερο από τα γειτονικά. Στην πλατεία δυο αγόρια παίζουν μπάλα με τον πατέρα τους. Τα επόμενα λεπτά πρέπει όλοι να έμαθαν μάθει ότι ήρθε κάποιος και βγάζει φωτογραφίες· όπου υπήρχαν άνθρωποι μιλούσαν για μένα, χωρίς ακόμη να με έχουν δει. Πιάσαμε την κουβέντα με μια κυρία· ευγενής και κατατοπιστική, «μόνιμοι είμαστε γύρω στους εκατό, αλλά είναι δύσκολα, είμαστε μακριά από όλα. Κάνανε κι αυτό με τα τετρακόσια είκοσι. Πρέπει να τρέχουμε κάθε βδομάδα στη Βολισσό για χρήματα. Αρκετοί είμαστε αλλά να, πεθαίνει κάποιος, κλείνει μια πόρτα για πάντα».

το κείμενο και οι φωτογραφίες στο aplotaria.gr