1 Νοε 2012

JOHN GRAY ΑΧΥΡΕΝΙΑ ΣΚΥΛΙΑ σκέψεις για τους ανθρώπους και άλλα ζώα

. . . 
Η συνείδηση είναι μια μεταβλητή, όχι μια σταθερά, και οι διακυμάνσεις της είναι απαραίτητες για την επιβίωση μας. Πέφτουμε για ύπνο υπακούοντας σε έναν αρχέγονο κιρκάδιο ρυθμό· τη νύχτα κατοικούμε στους εικονικούς κόσμους των ονείρων· σχεδόν όλες οι καθημερινές μας ενέργειες γίνονται δίχως συνειδητή επίγνωση· τα βαθύτερα κίνητρά μας είναι αποκλεισμένα από τη συνειδητή διερεύνηση· σχεδόν όλη η νοητική μας ζωή συμβαίνει χωρίς να το γνωρίζουμε· τα πιο δημιουργικά ενεργήματα στη ζωή του νου περνούν ανεπίγνωστα. Πολύ λίγα απ' όσα έχουν συνέπειες στη ζωή μας απαιτούν τη συνείδηση· μεγάλο μέρος από ό,τι είναι ζωτικά σημαντικό διαδραματίζεται όταν αυτή απουσιάζει.
κιρκάδιος ρυθμός: ο κατά προσέγγιση 24ωρος κύκλος που παρουσιάζει η δραστηριότητα ζωντανών οργανισμών

. . . 
Τραγωδία υπάρχει όταν οι άνθρωποι αρνούνται να υποταχθούν σε συνθήκες τις οποίες δεν μπορεί να θεραπεύσει ούτε το θάρρος ούτε η νοημοσύνη. Η τραγωδία λαχαίνει σε όσους προχωρούν παρά τις δυσκολίες. Η αξία των στόχων τους δεν έχει σημασία. Η ζωή ενός μικροκακοποιού μπορεί να είναι τραγική, ενώ αυτή ενός πολιτικού παγκόσμιας εμβέλειας μπορεί να είναι ασήμαντη.

. . . 
Οι αρχαίο Έλληνες είχαν δίκιο. Το ιδεώδες της ζωής βάση επιλογών δεν συνάδει με το πως ζούμε. Δεν είμαστε δημιουργοί της ζωής μας· δεν είμαστε ούτε καν εν μέρει δημιουργεί των συμβάντων που μας σημαδεύουν με τον βαθύτερο τρόπο. Σχεδόν όλα τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μας δεν έχουν επιλεγεί. Ο χρόνος και ο τόπος της γέννησης μας, οι γονείς μας, η πρώτη γλώσσα που μιλάμε - όλα αυτά συνιστούν τύχη, όχι επιλογή. Η απρόβλεπτη τροπή των πραγμάτων διαμορφώνει τις πιο μοιραίες σχέσεις μας. Η ζωή του καθενός από εμάς είναι ένα κεφάλαιο συμπτωματικών συμβάντων.

. . . 
Όποιος πραγματικά επιθυμεί να ξεφύγει από τον ανθρώπινο σολιψισμό δεν πρέπει να αναζητά έρημους τόπους. Αντί να δραπετεύουν στην έρημο όπου θα επανέλθουν στις ίδιες σκέψεις, ας αναζητήσουν καλύτερα τη συντροφιά άλλων ζώων. Ένας ζωολογικός κήπος είναι καλύτερο παράθυρο από ένα μοναστήρι για να ατενίσουμε τον ανθρώπινο κόσμο.
Ο σολιψισμός (από το λατινικό solus ipse = ο ίδιος μόνο)  είναι ιδεαλιστική υποκειμενική θεωρία, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από το υποκείμενο, τον άνθρωπο και τη συνείδησή του

επίσης



John Gray
Aχυρένια σκυλιά
σκέψεις για τους ανθρώπους και άλλα ζώα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΚΤΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: