11 Φεβ 2014

από το βιβλίο του John Gray Η σιωπή των ζώων

Ένας μύθος μοιάζει με αυταπόδεικτο γεγονός για όσους εμφορούνται από αυτόν. Η ανθρώπινη πρόοδος είναι ένα τέτοιο γεγονός. Αν το αποδεχτείτε, έχετε μια θέση στη μεγάλη παρέλαση της ανθρωπότητας. Το ανθρώπινο είδος, φυσικά, δεν προελαύνει πουθενά. Η "ανθρωπότητα" είναι μια μυθοπλασία που συντίθεται από δισεκατομμύρια άτομα, για καθένα εκ των οποίων η ζωή είναι μοναδική και οριστική.

Προκειμένου να επιβιώσουν οι άνθρωποι έχουν επινοήσει την επιστήμη. Η συνεπής επιδίωξη της επιστημονικής έρευνας υπονομεύει τον μύθο. Όμως η ζωή είναι αδύνατη δίχως το μύθο, έτσι η επιστήμη έχει γίνει ένας φορέας μύθων - ο βασικός μεταξύ αυτών είναι ο μύθος της σωτηρίας μέσω της επιστήμης. Όταν η αλήθεια συγκρούεται με το νόημα κερδίζει το νόημα. Το γιατί συμβαίνει αυτό, είναι ένα λεπτό ερώτημα. Γιατί έχει τόση σημασία το νόημα; Μήπως επειδή οι άνθρωπο χρειάζονται έναν λόγο για να ζουν; Μήπως επειδή δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τη ζωή αν δεν πίστευαν πως η ζωή έχει μια κρυφή σημασία; 

Ο μύθος της προόδου είναι η βασική παρηγοριά της νεωτερικής ανθρωπότητας. Όμως ο Φρουντ δεν απέβλεπε στο να προσφέρει άλλη μια παρηγοριά. Στόχος του ήταν μάλλον να εξερευνήσει πώς είναι να ζει κανείς χωρίς παρηγοριές. Ο Φρόυντ είναι ο στοχαστής που θέτει το ερώτημα: πως μπορούν να ζουν οι νεωτερικοί άνθρωποι χωρίς τους νεωτερικούς μύθους;

Αν αποδεχτούμε πως ο κόσμος δεν έχει νόημα, απαλλασσόμαστε από το να περιοριζόμαστε στο νόημα που έχουμε φτιάξει. Το να γνωρίζουμε πως τίποτα δεν έχει υπόσταση στον κόσμο μας μπορεί να σημαίνει ότι αφαιρούμε την αξία από τον κόσμο. Όμως αυτό το τίποτα μπορεί να είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας, αφού διανοίγει για μας τον κόσμο που υφίσταται πέρα από μας.

Η δυστυχία μας είναι ότι οι περισσότερες δυνατότητες μας δεν πραγματώνονται. Αυτό έχει ως συνέπεια, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, τις θλιβερές καταπιεσμένες ζωές πολλών ανθρώπων, που έχασαν την ευκαιρία να είναι ο εαυτός τους. Ξέρουν όμως τι ακριβώς θέλουν να είναι; Αν γίνονταν αυτό το πρόσωπο θα ήταν "ευτυχισμένοι"; Μόνο κάποιος μόνιμα δυστυχισμένος θα βάσιζε τη ζωή του σε μια τόσο τραβηγμένη εικασία. Όπως όμως έχουν τα πράγματα, οι περισσότεροι περνούν τη ζωή τους σε μια κατάσταση ελπιδοφόρας ανησυχίας. Βρίσκουν νόημα στην οδύνη που προκαλεί ο αγώνας για ευτυχία. Για να ξεφύγει  από το κενό, η νεωτερική ανθρωπότητα προσκολλάται προπαντός σε αυτή την κατάσταση ευτυχίσμένης δυστυχίας.

Τι παράξενο να ζει κανείς περνώντας τις μέρες του με το να γράφει τη νεκρολογία ενός ατόμου το οποίο θα μπορούσε να είχε γίνει.

Η δουλειά διώχνει το μεγάλο άχθος της αεργίας, ενώ ακόμα και το πήγαιν' έλα στη δουλειά συμβάλλει στην κατάπνιξη της εσωτερικής μουρμούρας. Η συνεχής ενασχόληση με κάτι είναι μια μορφή περισπασμού γνωστή από παλιά. Μόνο πρόσφατα η επιδίωξη της διασκέδασης υιοθετείται ως το νόημα της ζωής.

Οι άνθρωποι αναζητούν τη σιωπή επειδή αναζητούν τη λύτρωση από τον εαυτό τους, ενώ τα άλλα ζώα ζουν μέσα στη σιωπή επειδή δεν χρειάζονται λύτρωση.

Ο καθημερινός μας κόσμος αποτελείται από συνήθεια και μνήμη. Οι επικίνδυνες ζώνες είναι οι χρονικές περίοδοι όπου ο εαυτός, που επίσης αποτελείται από συνήθεια και μνήμη, υποχωρεί. Τότε, ακόμα και για μια στιγμή, μπορεί να γίνουμε κάτι άλλοαπό αυτό που ήμασταν.

Η ενατένιση είναι μια δραστηριότητα η οποία δεν στοχεύει στο να κατανοήσει ή να αλλάξει τον κόσμο, αλλά απλώς στο να τον αφήσει να είναι. Μια τέτοιου είδους δεκτικότητα δεν είναι απλή υπόθεση.


αποσπάσματα
από το βιβλίο του John Gray 
Η σιωπή των ζώων
εκδόσεις οκτώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: