16 Αυγ 2016

δεκαπενταύγουστος στο χωριό







9.15
ελάχιστοι άνθρωποι στέκονται έξω από την εκκλησία· μέσα είναι μισογεμάτη κυρίως από ηλικιωμένες γυναίκες. ανάμεσα στα κλαδιά της βουκαμβίλιας η μεγάλη σημαία, στην απέναντι γωνία ο κώστας με τα παστέλια όπως κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο, λίγο πιο πάνω ετοιμάζουν τα πετρογκάζ για τους λουκουμάδες.

10.00
ο χώρος μπροστά από την εκκλησία γέμισε με το πολύχρωμο πλήθος· η εκκλησία εξαφανίστηκε, το ίδιο και ο ήχος από τα μεγάφωνα· η ενέργεια των ανθρώπων κάλυψε το λιτό τελετουργικό, η εκκλησία μικρή και χαμηλή, στριμωγμένη στη γωνία της πλατείας, χωρίς δικό της περίβολο, χάθηκε. το πλήθος· γενιές ανθρώπων σκορπισμένων σε όλο τον πλανήτη –στην αθήνα αλλά και στις πολιτείες της αμερικής, στον καναδά και την αυστραλία– με κοινές ρίζες από το χωριό, παιδιά και εγγόνια εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών σε ένα άτυπο αντάμωμα. χαιρετιούνται, χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά στον αέρα. όμορφα κορίτσια και αγόρια σπουδαγμένα στα σωστά πανεπιστήμια, εγγόνια επιτυχημένων γάμων, υπερήφανες γιαγιάδες. κομψά φορέματα και όμορφες καλοκαιρινές γόβες- με ή χωρίς τακούνι -σε μια παράσταση καθωσπρεπισμού, που ίσως επιβεβαιώνει την ανάγκη των ανθρώπων να μένουν δεμένοι με τον τόπο τους.

φυσικά  κάποιος που δεν έχει σχέση με το χωριό και ήρθε για την γιορτή της κοίμησης της παναγίας, δεν κατάλαβε τίποτα· το τελετουργικό καλύφθηκε από το πλήθος.

10.50
ο άρτος μοιράστηκε, η λειτουργία τελείωσε, οι άνθρωποι κινήθηκε προς τους λουκουμάδες και το καφενείο, ο κώστας μάζεψε βιαστικά το τραπέζι και τα παστέλια του, η σημαία μόνη της ανεμίζει ανάμεσα στα φύλλα της βουκαμβίλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: