7 Απρ 2017

20170404 επτά φωτογραφίες από ένα παλιό αρχοντικό στον κάμπο της χίου








η πλαϊνή είσοδος είναι ανοικτή, η πόρτα είναι πεσμένη· η βλάστηση γύρω από το σπίτι έχει θεριέψει, οι συκιές και τα αγριόχορτα έχουν εξαφανίσει τις πορτοκαλιές. μπήκα προσεκτικά περπατώντας στα σπασμένα πλακάκια και στα ξεχαρβαλωμένα ξύλινα πατώματα. μόλις που διακρίνονται, ξεφλουδισμένα, τα διακοσμητικά στοιχεία στους τοίχους· το παλιό αρχοντικό, προφανώς λεηλατημένο, είναι απογυμνωμένο από τον εξοπλισμό του· ανοικτά μπαούλα, πεταμένα ρούχα, σπασμένες καρέκλες και πεσμένα πουριά σόμπας.

προσπάθησα να φανταστώ τον τελευταίο κάτοικο· σε ένα δωμάτιο ένας μικρός σωρός από εφημερίδες με ημερομηνίες από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα και μερικά εκκλησιαστικά περιοδικά σκόρπια στο πάτωμα. στο διπλανό δωμάτιο ένα μικρό ξύλινο τραπέζι φωτιζόταν όμορφα από το παράθυρο, πεσμένο δίπλα του και σκισμένο ένα τετράδιο με γραμμές, σε κάθε σελίδα τα έξοδα κάθε μήνα, σε κάθε γραμμή ένα ποσό: δεκέμβριος του ενενήντα εννιά, στις είκοσι επτά χίλιες δραχμές για λαχείο, στις τριάντα δεκατρείς χιλιάδες για ξύλα· στις τρεις αυγούστου του δύο χιλιάδες ένα, πενήντα χιλιάδες δραχμές για ποτίσματα, στις είκοσι οκτώ πέντε χιλιάδες για ούζα και λικέρ· σταθερά έξοδα κάθε μήνα για κοιμητήριο, τηλέφωνο, τρόφιμα.

άφησα το τετράδιο πάνω στο τραπέζι, σταμάτησα να ψάχνω για άλλα στοιχεία, βγήκα στη βεράντα. κάτω η αυλή και το άγριο περιβόλι, στα γύρω κτήματα δάσος οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές· η εκκλησία, σκόρπια κυπαρρίσια υψωμένα στον ουρανό και στο βάθος η θάλασσα. πριν φύγω ανέβηκα στον πάνω όροφο και εδώ όλα διαλυμένα, μπροστά από ένα διαλυμένο στρώμα μερικά βιβλία άρλεκιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: