19 Ιαν 2010

JOHN GRAY ΑΧΥΡΕΝΙΑ ΣΚΥΛΙΑ σκέψεις για τους ανθρώπους και άλλα ζώα

...
"Ανθρωπότητα" δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι, που παρωθούνται από τις αλληλοσυγκρουόμενες ανάγκες και αυταπάτες τους και που υπόκεινται σε κάθε είδους αδυναμία της βούλησης και της κρίσης.

...
Οι κυνηγοί - τροφοσυλλέκτες θεωρούσαν τα θύματα τους ίσα, αν όχι ανώτερα, και τα ζώα, σε πολλούς παραδοσιακούς πολιτισμούς, λατρεύονταν ως θεότητες. Η ανθρωπιστική ιδέα ενός χάσματος ανάμεσα σε μας και τα άλλα ζώα αποτελεί παρέκκλιση. Η ανιμιστική αίσθηση ότι ανήκουμε στην υπόλοιπη φύση είναι πιο φυσιολογική. Όσο υποτονική κι αν είναι σήμερα, η αίσθηση ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο με άλλα έμβια όντα έχει εδραιωθεί στην ανθρώπινη ψυχή.

...
Τα τελευταία διακόσια χρόνια η φιλοσοφία έχει αποτινάξει από πάνω της τη χριστιανική πίστη. Δεν έχει όμως εγκαταλείψει τη θεμελιώδη πλάνη του χριστιανισμού - την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι διαφέρουν ριζικά από όλα τα άλλα ζώα.

...
Τα άλλα ζώα γεννιούνται, αναζητούν σύντροφο, ψάχνουν τροφή και πεθαίνουν. Αυτό είναι όλο. Όμως εμείς οι άνθρωποι -όπως νομίζουμε- είμαστε διαφορετικοί. Είμαστε πρόσωπα, οι πράξεις των οποίων είναι το αποτέλεσμα των επιλογών τους.  

...
Όπως το έχει θέσει ο σύγχρονος βουδιστής δάσκαλος του διαλογισμού Γκουναρατάνα: "Οι αντιληπτικές μας συνήθειες είναι αξιοσημείωτα βλακώδεις. [...] Αγνοούμε το 99% των αισθητηριακών ερεθισμάτων που προσλαμβάνουμε και στερεοποιούμε το υπόλοιπο σε διακριτά νοητικά αντικείμενα με προγραμματισμένους από τη συνήθεια τρόπους".

...
Όταν τα καράβια με τους Ευρωπαίους αποίκους έφτασαν στην Τασμανία το 1772, ο ιθαγενής λαός δεν φαίνεται να το πρόσεξε. Ανίκανοι να επεξεργαστούν μια εικόνα για την οποία τίποτε δεν τους είχε προετοιμάσει, επέστρεψαν στον τρόπο ζωής τους.

...
Ο homo rapiens* είναι μόνον ένα από τα πολλά είδη, και δεν είναι προφανές ότι αξίζει να διατηρηθεί. Αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστεί. Όταν συμβεί αυτό, η Γη θα αναρρώσει. Πολύ καιρό αφότου τα τελευταία ίχνη του ανθρώπινου ζώου θα έχουν εξαφανιστεί, πολλά από τα είδη που τείνει να καταστρέψει θα εξακολουθούν να υπάρχουν, παράλληλα με άλλα που πρόκειται να ξεπηδήσουν. Η Γη θα ξεχάσει την ανθρωπότητα. Το παιχνίδι της ζωής θα συνεχιστεί.
*(ο άνθρωπος άρπαγας) 

...
Τίποτα δεν ξενίζει πιο πολύ στη σημερινή εποχή απ' ό,τι η απραγία. Αν σκεφτούμε να ξεκουραστούμε από την εργασία μας, θα το κάνουμε μόνο με σκοπό να επιστρέψουμε σε αυτή.
Η τόσο υψηλή εκτίμηση της εργασίας αποτελεί διαστροφή. Λίγοι άλλοι πολιτισμοί το έκαναν. Σε ολόκληρη σχεδόν την ιστορία και ολόκληρη την προϊστορία, η εργασία θεωρούνταν ταπεινωτική.                       

...
Άλλα ζώα δεν έχουν ανάγκη έναν σκοπό στη ζωή. Όντας αντιφατικό, το ανθρώπινο ζώο δεν μπορεί να μην έχει σκοπό. Δεν γίνεται άραγε να σκεφτούμε ότι στόχος της ζωής είναι απλώς το να κατανοούμε;


John Gray
Aχυρένια σκυλιά
σκέψεις για τους ανθρώπους και άλλα ζώα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΚΤΩ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: