20 Δεκ 2010

από το βιβλίο του Lucio Della Seta "Νικήστε τις ενοχές" Ι

... Ο φόβος της μη αποδοχής μας από τους άλλους, αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι η ενοχή που κυριεύει τον άνθρωπο σ' όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου κι αποτελεί το κυρίαρχο εμπόδιο για την ανθρώπινη ευτυχία.

Ενοχή είναι το αίσθημα ότι είμαστε ανεπαρκείς, ανίκανοι, αδέξιοι, ανάξιοι, αδιάφοροι, μη ερωτεύσιμοι, κοινωνικά αποτυχημένοι, δεύτερης κατηγορίας, κατώτεροι των άλλων, αδύναμοι να είμαστε όπως νομίζουμε πως πρέπει να είμαστε.

Το σημαντικότερο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η ανεπάρκεια και το αίσθημα ανεπάρκειας είναι δυο διαφορετικά πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Εκστασιαζόμαστε με πράγματα ασύλληπτα για το μυαλό μας, με αποτέλεσμα να προσδίδουμε στον ανθρώπινο οργανισμό υπερβολικές ιδιότητες. Μια πιο αντικειμενική και ψύχραιμη παρατήρηση θα μας έδινε την πραγματική εικόνα που είναι και βοηθητική, καθώς δείχνει ότι κάποια προβλήματα, φυσικά και ψυχικά, οφείλονται στην ατέλεια του μηχανισμού του φόβου και του πόνου που ασφαλώς είναι απαραίτητος για την επιβίωση.

...Το σύστημα του φόβου είναι ατελές, διότι είναι μηχανισμός άμυνας και προσαρμογής που συχνά γίνεται όργανο επίθεσης κατά του εαυτού, κυρίως με την έννοια της ενοχής, κάτι που δεν είναι παρά η σκέψη ότι είμαστε ανεπαρκείς και ηττημένοι.

Οι αντανακλαστικές αντιδράσεις μπροστά στον κίνδυνο εμφανίζονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια με βάση τις πληροφορίες που δίνουν η όσφρηση, η όραση, η γεύση, η αφή, και η ακοή.
Σήμερα ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα σημείο της εξελικτικής ιστορίας του όπου οι αντανακλαστικές αντιδράσεις στον κίνδυνο προκύπτουν και από πληροφορίες που δίνει η σκέψη.
... Οι ειδικοί ανάγουν τη γέννηση της γλώσσας στα τελευταία τριάντα έως εκατό χιλιάδες χρόνια. Ελάχιστη χρονική περίοδος για την εξέλιξη, που λέει ότι η σκέψη μας βρίσκεται στα σπάργανα μπροστά στην ηλικία, την εμπειρία, την προσαρμογή και την ακρίβεια των πέντε αισθήσεων. Η σκέψη ή ο νους, ως προς τις αυτόματες αντιδράσεις στον κίνδυνο, είναι μια έκτη αίσθηση, αβέβαιη, συγκεχυμένη, και ανακριβής.


Lucio Della Seta
Νικήστε τις ενοχές
εκδόσεις ίταμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: